Sami Tallberg maustevinkit

Sami Tallberg maustevinkit

Palkittu keittiömestari Sami Tallberg puhuu ja kokkaa Konepajan Brunossa 20.5. Luvassa on muun muassa kasvisruoan maustamisvinkkejä ja mehevää sateenkaarisalaattia.  

Juuri uuden Villi cityvegaani-kirjansa julkaissut huippukokki hokee pontevasti yhtä sanaa:

Mausta, mausta, mausta!

Mausteilla kaivetaan kasvisten aromaattisuus esiin. Olipa keittiön pöydällä sitten munakoiso tai selleri, ruoan valmistus lähtee makuparien loihtimisesta juuri sen kasviksen herkullisuuden nostattamiseksi.

Suola ja pippuri käyttöön. Ripaus laadukasta suolaa ja pari rouhaisua mustapippuria myllystä tuo pikantin lisän jokaiseen kasvisateriaan.

Hittitrio tutuksi. Timjamin, valkosipulin ja laakerin lyömätön liitto säväyttää monet paistokset ja keitokset. Makuhermoja kutkuttava kolmen kopla taipuu lähes kaikkien kasvisten kanssa.

Lämpimät mausteet framille. Kaneli ei ole tarkoitettu vain glögiin, vaan tuo syvyyttä niin sosekeittoihin kuin gratiineihinkin ympäri vuoden. Curry, chili, inkivääri, fenkoli ja anis hellivät kasvisruokien autenttista makua ja loihtivat huumaavia tuoksuja keittiöön.

Pihtailematta yrttien kimppuun. Kasvisruokiin saa heitellä ronskilla kädellä tuoreyrttejä. Esimerkiksi kirvelin, ruohosipulin ja rakuunan viettelevä liitto kruunaa monta ateriaa. Yrttejä voi poimia matkaan kaupan heviosastolta tai luonnon omasta supermarketista.

Lotraa kasviöljyillä. Seesami- ja pähkinäöljyillä voi näppärästi korostaa kasvisten makuja ja mehevöittää ruokia. Parhaiten öljyt säilyvät tummassa suljetussa lasipullossa, valolta suojattuna, viileässä.

Villiinny väreistä. Kasvisruokaa saa syödä myös silmillä, sillä raaka-aineita löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä. Urbaaneiltakin alueilta voi poimia lautaselle villiyrttejä ja antaa loppusilauksen annoksella vaikkapa kauniilla orvokkikoristelulla.


Taustakuva: Tommi Anttonen

Helsinki, Tampere, Turku ja Jyväskylä
Koska?
2019 alkuvuosi
ilmainen tapahtuma